ponedjeljak, 31. prosinca 2012.

Jeftina riješenja za fiskalizaciju

Kada se radi o nabavci-kupovini neke bitne stvari u životu ja se uvijek sjetim stare uzrečice "Nisam toliko bogat da kupujem jeftine stvari" a POS blagajna-fiskalna je jako bitna stvar. Naime sustrećemo se svakodnevno sa upitima naših korisnika "Kako je moguće da su njihova riješenja tako jeftina?" ili "Ponudili su mi kompletnu fiskalnu blagajnu za 2.000 Kn, ali znate i monitor, printer, kompjuter, ...itd. sve je u toj cijeni." E pa moj odgovor je da svatko za svoje novce može kupiti što ga je volja i od koga želi bez obzira o kojoj vrsti proizvoda se radi pa tako i fiskalnim blagajnama.

U zadnjih tri mjeseca se na tržištu pojavilo na desetke novih proizvođaća POS blagajni (riješenja za fiskalizaciju) koje tvdre da zadovoljavaju sve kriterije vezano uz fiskalizaciju, a osobno smatram da neki od njih niti sami ne vjeruju u to što nude obveznicima fiskalizacije.

Kada se kupuje POS blagajna onda morate računati da kupujete osnovno sredstvo za rad i da vas to isto sredstvo nesmije iznevjeriti. To je jedan alat kojega po novom zakonu morate posjedovati i koristiti svakodnevno pa pri kupovini istog morate i o tome razmišljati. U današnje vrijeme svi imamo automobile i naravno te iste automobile vozimo kod našeg mehaničara da nam ga uredno održava, a što mislite da li i on kupuje jeftini i nepouzdani alat s kojim popravlja vašeg metalnog ljubimca. Na tržištu ima hobi alata i loših kineskih kopija ali profesionalni alat koriste majstori.
Budite i vi profesionalac u svojoj branši te koristite proizvode provjerene kvalitete.

Na Hrvatskom tržištu je svega par proizvođaća softverskih rješenja koji se dugi niz godina bave proizvodnjom i garantiraju svoju kvalitetu prije svega svojim dugogodišnjim postojanjem, specijalizacijom u proizvodnji softverskih rješenja i brojnim klijentima.
Osim GRC grupe kao proizvođaća softverskih rješenja koje mi distribuiramo ima tu još nekih proizvođaća koji imaju dugogodišnje iskustvo u proizvodnji poslovnih rješenja ali morati ćete ih sami pronaći.

Na pitanja o kvaliteti proizvoda, područja sa ovlaštenim servisima, kome se možete javiti ako imate kvar na blagdan recimo i imaju li rezervno rješenje u slučaju kvara. Odgovor na to pitanje ćete dobiti tek kada počnete koristiti POS blagajnu kao i neki drugi uređaj. Nikako nemojte shvatiti da je to što morate imati fiskalnu blagajnu kupovinom iste rješena stvar.U zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom (Narodne novine br.133/12) vam je naglašeno da svaki kvar na vašoj fiskalnoj blagajni mora biti otklonjen u roku od 48 sati kako bi mogli proslijediti vaše račune u poreznu upravu.
Imajte na umu ovaj naglašeni tekst prije nego se upustite u nabavku vašeg fiskalnog rješenja.

Proizvođači fiskalnih rješenja ne odgovaraju za greške u radu njihovih rješenja


Mislim da je Hrvatska država napravila veliku pogrešku što se Fiskalne Blagajne nisu podvrgnute certificiraju, prisjetimo se malo e-zdravstva i cezih-a. U procesu e-zdravstva proizvođaći softverskih rješenja morali su kod cezih-a certificirati  svoja rješenja. Na početku je bilo malo negodovanja ali ozbiljni su se prihvatili posla i dobili certifikat za svoje softversko rješenje. Ako pogledamo u regiji države koje su uvele zakon o fiskalizaciji, i njihova rješenja su podvrgnuta testiranju i certificiranju istih.

Prepušteni ste sami odabiru rješenja


Sobzirom da ste prepušteni sami sebi u odabiru vašeg rješenja evo par bitnih stvari prije nego se odlučite.

1. Provjerite reference rješenja koje namjeravate uzeti

 

2. Dali proizvođać ima distributera i servis u vašoj blizini

 

3. Pogledajte mogućnosti i opcije softverskog rješenja

 

4. Zatražite prezentaciju softverskog rješenja


Sobzirom da stara izreka kaže " sami krojimo svoju sreću" nadam se da će te i vi svoju sreću iskrojiti kako treba jer kazne su rigorozne za nepoštivanje zakona o fiskalizaciji.
Nadam se da sam vam barem malo i ukazao vam na bitne činjenice u odabiru fiskalne POS blagajne.

1 komentar:

  1. Zanimljiv članak, svakome tko ima ugostiteljski objekt bitno je izabrati pravu fiskalnu blagajnu na kojoj neće imati problema raditi. zamjenski toneri

    OdgovoriIzbriši